2018/11/20

EKO pusmaratonis, Klaipėda, 2018-11-03

Jau trečius metus iš eilės sportinį sezoną palydžiu Klaipėdoje vykstančiame EKO bėgime, kuris kiekvienais metais yra organizuojamas  prie vasaros estrados esančiame miške. Šis bėgimas pasižymi lengva ir ne varžybine atmosfera. Galbūt todėl, kad bėgama tiek, kiek norima ir nėra įprastinio varžymosi nei su varžovais, nei su pačiu savimi. Šis bėgimas patrauklus dar ir tuo, kad galima bėgti su šunimi. Kadangi Džiakas yra  nuolatinis mano treniruočių partneris, todėl bent kartą per metus pasitikrinti jėgas ne treniruočių aplinkoje taip pat būna į naudą mums abiems. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, bėgome pusmaratonį (21 km), kurio metu nei sau, nei šuniui nekėliau jokių sportinių tikslų. Šiame bėgime su visais šuniškais "reikalais" užtrukome 1 val 48 min 10 sek., vidutiniškai kilometrą įveikdami po 5 min 14 sek.

Nuotraukos autorius Asta Za
Tikslai buvo kiek kitokie, visų pirma, toks bėgimas yra puikus socializacijos iššūkis šuniui, kai aplinkui yra daugybė žmonių. Tai taip pat gera proga pasitikrinti, ką išmokome per treniruotes ir kur dar reikėtų patobulėti.  Reikia pastebėti, kad Džiakas labai patobulėjo koncentracijos atžvilgiu bėgimo metu, praktiškai nereaguodamas į supančią aplinką, jei tai yra žmonės, tačiau vis dar nepavyksta nekreipti dėmesio į šunis ar kitus gyvūnus, pasitaikančius kelyje.
Trasoje sutikti žmonės dažniausiai reaguoja labai teigiamai, tačiau kartais sulaukiu ir komentarų, kurie galbūt juokais, o galbūt rimtai teigia, kad kankinu šunį. Galiu nuraminti, kad šuns tikrai nekankinu. Mes namuose turime dar vieną šunį, kuris tikrai nėra sutvertas tokiems bėgimams, todėl jei jį versčiau bėgti, tada tai būtų neabejotinai šuns kankinimas. Džiako prigimtis ir veislės paskirtis nuo seno buvo visai kitokia. Jo protėviai temdavo roges, todėl haskių genuose yra užprogramuotas bėgimas. Džiakas yra treniruotas šuo, kuris per savaitę nubėga nuo 30 iki 80 km. "Pavargęs haskis yra laimingas haskis" - turbūt geriausiai šią veislę apibūdinantis posakis.
Kitas dažnas klausimas, kurį girdžiu trasoje - "Ar šuo galėtų nubėgti ir didesnį atstumą nei 21 km?". Be jokios abejonės. Džiakas yra įveikęs kur kas didesnį atstumą, tačiau tam reikalingos vėsesnės oro sąlygos. Šiluma, ar, tuo labiau - karštis nėra šio šuns draugas. Aliaskoje ir Skandinavijoje yra organizuojamos šunų kinkinių lenktynės, kurių metu rogių šunys įveikia net 1000 mylių.
Powered by TriSportas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą